5 Tips om mooiere honden foto’s te maken

5 tips om honden te fotograferen.

Honden fotograferen is iets wat ik het liefste doe. Het meest staan natuurlijk mijn eigen honden model op mijn foto’s.
Maar hoe maak je nu mooie foto’s van jouw hond?
Door deze handige tips toe te passen kunnen ook jouw foto’s er beter uit zien.
Dit is een zgn portret foto, de focus ligt op de ogen en er is ruimte achter de honden wat een wazige achtergrond geeft.

 

Tip 1: Wat voor foto heb je in gedachten?

Als je een idee in je hoofd hebt, hoe de foto er uit zou moeten kunnen zien moet je eerst de goede locatie vinden.

Maak niet direct een foto als je daar aangekomen bent, maar bekijk eerst eens de verschillende mogelijkheden. Ga daarvoor op verschillende plekken staan en onderzoek welk standpunten het mooist is voor je foto.

Tip 2:  Storende elementen

 

Kijk ook meteen of er ook storende elementen zijn die in beeld komen als je de foto gaat maken. Bijvoorbeeld zwerfvuil of misschien een paal of boom die precies op de verkeerde plek in beeld komt, soms grassprieten die storend kunnen zijn. Het is veel handiger dit eerst te bekijken en zo nodig het weg te halen of net even anders te gaan staan zodat het niet in je beeld komt dan het later in de nabewerking weg te moeten werken.

Tip 3:  Focus en instellingen

Heb je een digitale camera bekijk van tevoren in de handleiding dan hoe je het focuspunt op de ogen van je hond kan krijgen. Met een smartphone kun je in het beeld op de ogen tikken, dan stelt hij daar scherp. De focus moet altijd op de ogen liggen. Het menselijk oog trekt naar de ogen.

 

Als je nog meer controle wilt over hoe je foto gaat worden, kun je bij een digitale camera het beste fotograferen in de Manuele stand of als dat te moeilijk is kiezen voor de half automatische stand en de iso op automatisch zetten. In de AV of Tv stand bij canon en de A en S stand bij Nikon.

Voor portret foto’s zul je dan de AV of A stand kiezen en voor actie juist TV of S. Om hier meer over te leren kun je het beste een basis cursus digitale fotografie volgen. Maar in de half automatische of manuele stand heb je wel veel meer controle over hoe je foto kan worden.

 

Tip 4: Wat soort foto gaat het worden? Portret of landschap?

awardingphoto-keizer-hondenfotografie
Dit is een landschap foto, maar niet de hele foto is scherp, omdat ik heb gekozen de honden scherp te laten zijn en de achtergond niet

Inmiddels heb je een mooie locatie gevonden. Hoe wil je de foto gaan maken? Gaat het alleen om de hond (portret) of wil je de hele setting scherp op de foto. Gaat het om de hond en niet zozeer om de achtergrond kun je de smartphone eens op de portret stand zetten en neem je de foto van dichtbij (focus op de ogen) Heb je een digitale camera dan geld dat ook. Ga je wel in de A of AV stand werken dan kies je voor een zo laag mogelijk diafragma getal. Afhankelijk van je lens kun je hem van F1.8 tot 4 maar niet groter dan F5.6 zetten. Zorg er dan ook voor dat er ruimte achter de hond zit, dan krijg je een mooie wazige achtergrond. Zelf fotografeer ik vrnl met de 70-200 f2.8 lens soms met de 50 mm 1.8. De laatste lens is nog niet eens zo duur om aan te schaffen. Dit wordt ook wel de 50mm Plastic Fantastic lens genoemd. Het is alleen geen zoom lens. Je zult dus, dmv jezelf te bewegen de juiste afstand tot je onderwerp moeten bepalen. Wil je alles wel scherp hebben op de foto zet je het diafragma op een zo hoog mogelijk getal, meestal is tussen F 8 – F 11 wel voldoende. Ook belangrijk fotografeer op oog-hoogte!

 

Tip 5: Nabewerking

 

Heb je dan een mooie foto gemaakt, zet hem dan niet alla minute op internet. Bekijk hem eens kritisch en ga hem in ieder geval een beetje na bewerken. Is de horizon recht?? Ligt er toch niet wat rommel ergens in het gras? Misschien kun je de belichting nog wat aanpassen. In lightroom en photoshop kun je heel veel doen, maar er zijn ook andere handige programma’s die je daarvoor kunt gebruiken. Hier kun je een aantal gratis programma’s vinden.

 

Veel plezier met je hond en camera!

Op deze foto is het landschap wel scherp

You cannot copy content of this page